Täydenkuun Tanssit -festivaalilla 2022 tutkitaan inhimillisen olemisen perusasioita

Täydenkuun Tanssit -festivaalilla 2022 tutkitaan inhimillisen olemisen perusasioita

Täydenkuun Tanssit -festivaalin vuoden 2022 ohjelmistoon valitut teokset välittävät sanomaa inhimillisen olemisen perusasioista. Seikoista, jotka tekevät elämästä merkityksellisen ja arvokkaan myös puolustettavaksi. Yhteys toisiin ihmisiin ja rakkaus. Ihmisoikeudet. Ihmisenä olemisen kipupisteitä unohtamatta.

 

Täydenkuun Tanssit -festivaalin ohjelmistoon palaavat ulkomaiset vieraat kotimaisten esitysten rinnalle. Kulttuurien välinen vuoropuhelu on nyt jos koskaan entistäkin tärkeämpää. Taiteilijat eivät sulje silmiään vallitsevalta todellisuudelta. Taidetta esitetään ihmisyyden ja rauhan puolesta. Taide kutsuu ihmisiä yhteyteen, kokemaan ja jakamaan yhdessä.

 

Pääohjelmistossa on 14 teosta, kotimaisilta taiteilijoilta 8 teosta ja ulkomaisilta taiteilijoilta 6 teosta. Ulkomaisista ryhmistä neljä esiintyy ensimmäisen kerran Pyhäjärvellä ja Suomessa Dongha Lee (Etelä-Korea), Yeiner Chicas (Espanja-Nicaragua), Mehdi Farajpour (Iran-Ranska), Compagnie Xuan Le (Vietnam-Ranska) ja Cie Linga (Sveitsi). Kotimaisten teoksien tekijöinä ja esittäjinä ovat Tommi Kitti, Valtteri Raekallio, Gruppen Fyra (kor. Kauri Honkakoski) sekä tanssi- ja miimiteatteri Auraco.

 

”Etelä-Korealaisen Dongha Leen teos Guernica Again on saanut motiivinsa Picasson Guernica-teoksesta, jonka taustalla ovat natsien mielivaltaiset siviilien pommitukset”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Alpo Aaltokosi. ”Kauri Honkakosken teos Juhlat kertoo puolestaan elämän pelosta. Siinä tanssitaan maailman reunoilla. Neljän ihmisen sisäänpäin käpertynyttä maailmaa värittää epätoivoinen takertuminen menneeseen”, Aaltokosi kuvailee. ”Tämäkin teema on erityisen ajankohtainen eristäytymisen ja epävarmuuden ajassamme. Voimmeko kohdata vaikeudet yhdessä ja lohduttaa toisiamme tanssitaiteen avulla?” taiteellinen johtaja kysyy. Valtteri Raekallion teoksessa Harjoitus rakkaudesta pohditaan, mikä meitä pitää yhdessä.

 

Alpo Aaltokosken 5-vuotinen kausi taiteellisena johtajan päättyy tähän vuoteen. Läksiäisinä häneltä nähdään kaksi luopumisen- ja menettämisen teemoja kommentoivat teokset Suljetut ovet ja Uoma.

 

Festivaalilla kuullaan myös luentoja. Vasta väitellyt filosofian tohtori Saara Moisio esittelee teatteritieteen väitöskirjansa Balancing Acts in Spectatorship – Dynamics of Value Creation in Audience Experiences of Contemporary Dance lopputulemia ja haastaa yleisön pohtimaan, pitääkö taiteen arvon olla mitattavissa, ja kuinka nykytanssin arvo muodostuu katsomiskokemuksissa. Moisio keräsi aineistoa tutkimukseensa Täydenkuun tanssit -festivaalilla vuonna 2018.

 

Tanssin neurotieteen tohtori Hanna Poikonen pitää kaksi neurotieteen ja luovan liikkeen WiseMotion-kokonaisuuteen kuuluvaa luento-työpajaa: Luova liike ja aivoterveys – Aivojen muokattavuus luovan liikkeen kautta sekä Taidetanssi ja aivot – Sisäinen ja ulkoinen maailmamme ja Luova prosessi aivoissa ja kehossa.

 

Täydenkuun Tanssit -festivaalin ohjelmiston vol. 2 julkaistaan Kansainvälisenä tanssin päivänä 29.4.2022.