Tanssi loikkaa valkokankaalle (pe 21.7.2023 klo 19, VPK)

Tanssi loikkaa valkokankaalle (pe 21.7.2023 klo 19, VPK)

Kotimaa: Suomi

Perjantai 21.7.2023 klo 19:00, VPK:n elokuvateatteri

Tanssielokuvia Pyhäjärvellä

 

Kuraattori: Kati Kallio

 

Kesto: 1h 40min

 

Hinta: 10€ (Liput ovelta)

 

Elokuva ja tanssi ovat kuin luotuja toisilleen. Molemmissa taidelajeissa liike ja toiminta on keskeisessä asemassa viestintää. Niiden yhdistäminen tuntuukin hyvin luontevalta. Taidemuotona tanssielokuva on yhtä vanha kuin elokuvataide ja sanattoman ilmaisun keinoin se murtaa kielimuurit ja tavoittaa yleisönsä maailmanlaajuisesti. Tämä taidelajien hybridi on hyvin moninaista ja yllätyksellistäkin, sillä se lainaa usein muotonsa ja keinonsa paitsi tanssi- ja elokuvataiteesta myös video- ja kuvataiteesta.

 

Täydenkuun Tanssit festivaalilla nähdään ensimmäistä kertaa tanssielokuvia 21.7.2023 klo.19:00. Tanssielokuvan tekijä ja kuraattori Kati Kallio koostaa festivaalille noin tunnin mittaisen näytöksen, joka esittelee tämän kiehtovan taidelajin moninaisuutta lyhytelokuvien muodossa. Näytöstä ennen Kallio esittelee taidelajia tiiviissä alustuksessaan ja näytöksen jälkeen on vuorossa yleisökeskustelu.

 

Elokuvien yhteenlaskettu kesto 60 min.

Elokuvat esitysjärjestyksessä

EQUALS (FINLAND, 2022)

Ohjaus: Noora Geagea, Elina Häyrynen ja Natasha Lommi
Koreografia ja tanssi: Elina Häyrynen ja Natasha Lommi
Pukusuunnittelu: Kaisu Hölttä
Kuvaus ja leikkaus: Noora Geagea
Äänisuunnittelu ja sävellys: Josu Mämmi ja Aino Juutilainen
Tuotanto: TARGET Helsinki

 

Logline: Equals on duetto empatian merkityksestä ja rinnalla kulkemisen voimasta.

 

TARGET Helsinki kollektiivin teos Equals on kaunis yhden oton tanssielokuva, missä tekijät hyödyntävät kamera rajausta taidokkaasti. Elokuva kuuluu We Need Art -lyhytelokuvasarjaan, joka puhuu taiteen tärkeydestä ja sen olemassaolon välttämättömyydestä.

 

BIO: TARGET Helsinki on monialainen kollektiivi, joka tuo innovatiivisesti ja ennakkoluulottomasti nykytanssia ja kuvataidetta uusiin ympäristöihin. TARGET edistää tanssitaidetta uusille yleisöille ja tiloihin perinteisten teatterin näyttämöjen ulkopuolella. TARGET Helsinki hyödyntää taideteoksensa esittelyssä digitaalisia näyttämöjä ja pyrkii vapauttamaan tilaa taiteen harjoittamiselle sosiaalisen median alustoilla. TARGET Helsingin jäsenet ovat: Elina Häyrynen, Natasha Lommi, Noora Geagea,
Kaisu Hölttä, Janne Hast ja Josu Mämmi.

 

SoMe:
IG: https://www.instagram.com/targethelsinki/
FB: https://www.facebook.com/targethelsinki/?ref=page_internal
Vimeo: https://vimeo.com/user109771755
Spotify: https://open.spotify.com/show/3p2RzHoJJlP64U0DPILXpI?si=VijaaoyjRvyF7S9AOrZ3CA

SONDER (ROMANIA, 2018)

Ohjaus ja koreografia: Simona Deaconescu
Kuvaaja: Tudor Panduru
Tanssi: Denis Bolborea, Simona Dabija, Diana Spiridon, Galea Bobeicu, Razvan Stoian
Äänisuunnittelu: Sebastian Zsemlye
Leikkaus: Alex Gheorghe
Tuotanto: Anamaria Antoci

 

Logline: Visuaalinen ja abstrakti runo ihmisen kohtaamisesta luonnon, koneen ja itsensä kanssa.

 

Simona Deacunescun elokuva Sonder on todellinen pitkien otosten ja koreografioidun kameran mestariteos. Elokuva on kuvattu kiistanalaisen romanialaisella kuparikaivoksella, missä errosioituneen kuopan seinät kehystävät tunne täyteistä tanssielokuvaa. Tanssijoiden kehosta nousevat esiin tunteiden purkaukset saavat aikaan kinesteettisen kokemuksen.

 

BIO: Simona Deaconescu on romanialainen koreografi ja elokuvantekijä, joka työskentelee useiden eri taidelajien ja -muotojen parissa. Hänen työnsä tutkii kehon tulevaisuuden skenaarioita luoden tiloja, joissa luonto, historia ja teknologia kohtaavat, ja koreografian käsite ulottuu ihmiskehon ulkopuolelle. Hän on monitieteisen, esittävän taiteen tutkimukseen ja tuotantoon omistautuneen taidekollektiivin Tangaj Collectiven perustaja. Vuodesta 2015 lähtien Deaconescu on ollut perustamansa Bukarestin kansainvälisten tanssielokuvafestivaalien taiteellinen johtaja. Viime vuosina hän on työskennellyt residenssitaiteilijana European Projects Moving Digits and Biofriction -projektissa, taiteilijana Romanian kansallisessa tanssikeskuksessa sekä Forecastin mentorina. Hänen teoksiin kuuluvat niin performanssit, installaatiot kuin elokuva- ja videotaideteokset, joita on esitetty perinteisillä näyttämöillä, gallerioissa, museoissa ja vaihtoehtoisissa tiloissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

 

Social media:
INSTAGRAM: @tangajcollective @simona_deaconescu
FACEBOOK: Tangaj Collective

trailer: https://vimeo.com/tangajdance/sonder-teaser

FIBONACCI (CZECHIA, 2020)

Ohjaus: Tomáš Hubáček
Koreografia: Marie Gourdain
Kuvaus: Alan Soural
Pukusuunnittelu: Tereza Havlová
Musiikki & äänisuunnittelu: Tomáš Hubáček
Tuotanto: MIMESIS Film s.r.o. & GNOMON Production s.r.o.

 

logline: Ihmisparvi virtaa aaltoilevien kenttien läpi, missä heidän tiensä kohtaa metsästäjän kanssa.

 

Tsekkiläisen Tomáš Hubáčekin teos Fibonacci on kuin ‘ympäristötanssielokuva’ tai audiovisuaalinen meditaatio. Elokuvan rakenne ja sisältö ottaa inspiraationsa kuuluisasta Fibonacci-numerosarjasta, joka liitetään myös ‘kultaiseen leikkaukseen’. Visuaalisesti silmää hivelevän elokuvan teossa on pyritty ottamaan nämä kaksi käsitettä mukaan jokaisessa sen osa-alueessa.

 

Ohjaajan bio:
Tomáš Hubáček (s. 1981) on Länsi-Karpaateilla asuva ohjaaja ja muusikko. Hän opiskeli elokuvaohjausta Tomas Batan yliopistossa (CZ). Kymmenen vuoden elokuvasäveltämisen jälkeen, Fibonacci on hänen ensimmäinen lyhytelokuvansa ohjaajana. Tällä hetkellä Tomáš kehittää ensimmäistä fiktioelokuvaansa nimeltä “Wirbel” – mysteeridraama, joka käsittelee ihmisen ja maiseman suhdetta.

 

Trailer: https://vimeo.com/555631599

Social media: https://www.facebook.com/profile.php?id=100065106936299

WALLS BENEATH OUR FEET (FINLAND, 2022)

Ohjaus ja käsikirjoitus: Antti Suniala
Taiteilijat: Rauli Dahlberg & Teemu Skön, Race Horse Company
Musiikki: RRKK @ Observatorio, Helsinki
Kuvaaja: Christoffer Collina
2. kuvaaja: Antti Suniala
Editointi ja värimäärittely: Petri Erkkilä
Tuotanto: Antti Suniala / Race Horse Company

 

logline: Walls Beneath Our Feet -elokuva tutkii liikettä kaupunkitilassa odottamattomista näkökulmista.

 

Antti Sunialan Walls Beneath Our Feet on kansainvälisesti menestynyt sirkuselokuva, joka yhdistää musiikkia, katutaidetta, urbaanien tilojen arkkitehtuuria ja ajan manipulaatiota sirkuksen akrobaattiseen ja taitavaan kehon käyttöön. Se on nykysirkusryhmän Race Horse Companyn, musiikkituottaja RRKK:n ja Helsinki Urban Artin yhteistyö.

 

Ohjaajan bio: Antti Suniala on sirkustaiteilija, ohjaaja ja koreografi. Hänen intohimoihin kuuluu empatia, oikeudenmukaisuus sekä argentiinalainen tango tanssijana ja kansainvälisesti kiertäneenä DJ:nä. Hän on toiminut nykysirkusryhmä Race Horse Companyn tuottajana vuodesta 2018.

KÄY RINNALLAIN (FINLAND, 2021)

Ohjaus ja koreografia: Kati Kallio
Alkuperäinen idea: Elli Isokoski
Kuvaus: Antti Ahokoivu
Pukusuunnittelu: Niina Huovinen
Äänisuunnitteluja ja musiikki: Janne Laine
Meikkitaiteilija: Laura Herttua
Tanssijat: Ritva Kattelus, Elina Hyvärinen, Jukka Tarvainen, Ervi Sirén, Marjukka Savolainen ja 15 harrastaja esiintyjää ikävuosilta 9-90.
Tuotanto: Outi Rousu / Pystymetsä ja Elli Isokoski / Myrskyryhmä

 

logline: 80-vuotias Sanna asuu yksin muistojensa ja huonekasvien kanssa. Eräänä päivänä Sanna näkee ikkunastaan tapahtuman, joka saa hänet muistelemaan ystäviään ja huomaamaan oman yksinäisyytensä.

 

Kati Kallion ohjaama ja koreografioima elokuva Käy Rinnallain on syntynyt Kyllikki Piiran haastattelujen ja Elli Isokosken idean pohjalle. Elokuvalla halutaan tuoda esiin 94-vuotiaaksi eläneen Kyllikin näkökulmaa yksinäisyydestä. Elokuva nostaa esiin luopumisen ja yksinäisyyden teemat kertomalla pitkästä ystävyydestä ja kumppanuudesta.

 

Kati Kallio bio
Tanssitaiteen maisteri Kati Kallio (synt. 1971, Rovaniemi) on elokuvantekijä ja Suomen johtava tanssielokuvan asiantuntija. Hän on uransa aikana toiminut laaja-alaisesti tanssitaiteen eri tehtävissä. Hän on keskittänyt taiteellisen toimintansa tanssielokuvaan vuodesta 2008 lähtien ja valmistanut useita lyhyitä tanssielokuvia, joita on esitetty kansainvälisesti festivaaleilla ja televisioissa. Hän on suomalaisen tanssielokuvan pioneeri ja edistäjä, joka toimi perustamansa Loikka tanssielokuvafestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2015-2018. Vuodesta 2010 hän on tehnyt yhteistyötä tanssiryhmä Myrskyryhmän kanssa. Yhteistyössä on valmistunut useita tanssielokuvia, joiden valmistaminen on tehty ikäihmisiä osallistamalla.

 

SoMe linkit:
https://www.facebook.com/katikallioArtist
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063617486138
https://www.facebook.com/myrskyryhma
IG: @kalliokati @myrskyryhma @rousuouti

TIMECODE (SPAIN, 2016)

Ohjaus: Juanjo Giménez
Koreografia: Lali Ayguadé, Nicolas Ricchini
Käsikirjoitus: Pere Altimira, Juanjo Giménez
Kuvaus: Pere Pueyo
Leikkaus: Silvia Cervantes
Äänisuunnittelu: Xavi Saucedo
Lavastus: Daniel G. Blanco
Musiikki: Iván Céster
Esiintyjät: Lali Ayguadé, Nicolas Ricchini, Vicente Gil, Pep Domenech
Tuotanto: Juanjo Giménez, Daniel Villanueva, Arturo Méndiz / Nadir Films, ECIR

 

logline: Luna ja Diego ovat parkkipaikan vartijoita. Diego tekee yövuoroa ja Luna työskentelee päivällä.

 

Timecode elokuva on eittämättä yksi menestyksekkäimmästä tanssielokuvasta, joka on voittanut niin Cannesin kultaisen palmun kuin saanut ehdokkuuden Oscars Academy Awardseissa. Elokuva onnistuu yhdistämään elokuvalle ominaisen tarinankerronnan ja tanssin sujuvaksi punokseksi, genret tai lajityypit eivät ole tärkeitä, vaan se mitä teos sanoo.

 

Bio: Juanjo Giménez syntyi (1963) ja asuu Barcelonassa. Hän on ohjannut muutaman palkitun lyhytelokuvan, mukaan lukien TIMECODE (2016), joka on voittanut Kultaisen palmun Cannesin elokuvajuhlilla, Oscar-ehdokkuuden, parhaan eurooppalaisen lyhytelokuvan palkinnon EFA:n, Goya- ja Gaudin palkinnot sekä yli muuta 100 kansainvälistä palkintoa. Hän on ohjannut palkittuja pitkiä elokuvia TILT (2003) sekä dokumentteja DODGE AND HIT (2010), CONTACT PROOF (2014). Hän on myös tuotantoyhtiöiden Nadir Films SL perustaja. Vuonna 2021 hän sai ensi-iltansa TRES-elokuvansa Giornate degli Autorissa Venetsiassa ja kilpailussa Toronton elokuvajuhlilla.

Tanssi loikkaa valkokankaalle -kuraattori Kati Kallio

 

Tanssitaiteen maisteri Kati Kallio on elokuvantekijä ja Suomen johtava tanssielokuvan asiantuntija, joka on urallaan toiminut laaja-alaisesti tanssitaiteen parissa. Hän on valmistanut yli 20 lyhytelokuvia ja hänen elokuviaan on palkittu kansainvälisillä festivaaleilla. Hänen elokuviaan on myös esitetty televisiossa kotimaassa ja kansainvälisesti. Kallio on tanssiryhmä Myrskyryhmässä työskennellessään kehittänyt osallistavan tanssielokuvan metodeja. Myrskyryhmän tuotantona on valmistunut kahdeksan lyhytelokuvaa osallistavalla tavalla yhdessä ikäihmisen kanssa.

 

Kati Kallio on myös suomalaisen tanssielokuvan edistäjä ja pioneeri, joka työskenteli Loikka Kontakti ry:ssä kotimaisen tanssielokuvan aseman parantamiseksi vuosina 2008-2018. Hän toimi Loikka tanssielokuvafestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2015-2018 ja ennen sitä hän vastasi festivaalin yleisötyöstä toteuttaen mm. lapsille ja nuorille suunnattuja näytöksiä ja koulutusohjelmia. Tanssielokuvan asiantuntijana hän toimii edelleen kuratoijana, mentorina ja työpajojen ohjaajana niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Vuodesta 2021 hän on toiminut Amsterdamilaisen CinedansFest festivaalin kansainvälisenä kuratoijana ja Tanssivirtaa Tampereelle Kati on kuratoinut jo yli 20 vuotta.

Lämmin kiitos yhteistyökumppaneillemme esityksen mahdollistamisesta!