Täydenkuun Tanssit -festivaalia juhlitaan kuplassa 20.-22.7.2023

Täydenkuun Tanssit -festivaalia juhlitaan kuplassa 20.-22.7.2023

Vuoden 2023 festivaali järjestetään muutosten keskellä ja sopeuttamalla, mutta edelleen suurella sydämellä!

 

Kahden ison ja kansainvälisen festivaalin jälkeen on aika tiivistää ja keräillä resursseja seuraavaa, suurempaa tapahtumaa varten. Festivaali on tänä kesänä kolmipäiväinen ja se toteutetaan upeiden kotimaisten taiteilijoiden voimin.

 

Tästä vuodesta eteenpäin festivaalilla ei ole käytössä enää festivaalin sydäntä eli Inmet-Areenaa ja sen suurta näyttämöä. Myöskään Keskuskoulun katsomorakenteet eivät mahdollista enää pienemmän näyttämön rakentamista. Tilojen vähyyden vuoksi suurempia kansainvälisiä vieraita ei tänä vuonna nähdä.

 

“Inmet-Areenassa alkoi kattoremontti ja on käynyt ilmi, etteivät rakenteet tule jatkossa kestämään näyttämötekniikan vaatimia kiskoja ja sillastoja. Keskuskoulun remontin yhteydessä ei myöskään voida huomioida näyttämön rakentamiseen vaadittavia rakenteita. Festivaalin vuosibudjetista on mennyt valtavan iso summa näyttämöiden rakentamiseen useiden vuosien ajan. Enää se ei ole mahdollista”, kertoo toiminnanjohtaja Taina Ala-Ketola. “Olemme siinä talaoudellisessa ja käytännön tilanteessa, ettei festivaalilla ole enää näyttämötiloja Pyhäjärvellä. Toki seuraamme kiinnostuneena, miten mahdollisen kulttuuritalon rakentamisprojekti etenee Pyhääjärven kaupungin sisällä.”

 

“Olemme uuden äärellä ja samalla tämähän on festivaalille ja kokeneelle yleisölle jo hyvin tuttua. Toisaalta ehkä mieleenpainuvimmat kokemukset festivaalivierailla ja taiteilijoilla ovat olleet juuri niitä kohtaamisia, kun taide on tullut lähelle keskellä arkista katukuvaa, kaupan katolla tai kauniissa kesäillassa rannalla”, pohtii taiteellinen johtaja Johanna Ikola.

 

Pääteos Kuplat-Juhlat on maaginen esityksen, konsertin sekä juhlien välimaastossa syntyvä monitaiteellinen 4,5 tuntia kestävä spektaakkeli. Kuplat-Juhlissa 13-henkinen eri taiteenaloja edustava työryhmä ottaa haltuunsa legendaarisen ja tanssiväelle rakkaan ”Kaurismäki-tyylisen” hotelli Pyhäsalmen. Kuplat- Juhlassa yleisö pääsee aikamatkalle 1990-luvulle ja voi kokea muuttuvan ja tunnelmallisen esitystapahtuman, jossa katsoja saa liikkua vapaasti hotellin huoneissa ja käytävillä, sisä- ja ulkotiloissa, poistua paikalta ja saapua uudelleen.

 

“Esityskokemus on jokaiselle katsojalle uniikki ja muotoutuu sen mukaan, millaisia valintoja katsoja illan aikana tekee. Esitystapahtuma alkaa koko perheelle sopivalla osiolla ja huipentuu illan aikana aikuisten yhteiseksi juhlaksi, missä yleisöllä on mahdollisuus osallistua juhlaan tanssien ja musiikista nauttien”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Ikola.

 

Aiemmin Hangossa kolmena eri vuonna koettu esitystapahtuma toteutettiin kesällä 2022 Jyväskylän kesässä ja Järvenpää päivillä. Tapahtuman kokonaissuunnittelijoina toimivat laajasti mainetta niittäneet äänisuunnittelija Tuomas Norvio ja koreografi Sari Palmgren yhteistyössä Tanssiryhmä Off/Balancen ja nykysirkusryhmä Agit-Cirkin kanssa. Muusikkoina ovat harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen sekä lyömäsoittaja Juuso Hannukainen. Mukana näyttävästi myös Suomen ykkösrivin freelancer tanssitaiteilijoita.

 

Festivaalin ohjelmistossa harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen konsertoi Pyhäjärven Suurkirkossa, ja kirkkokäytävillä ja -penkeillä nähdään tanssimassa festivaalin uusi taiteellinen johtaja Johanna Ikola. Festivaalilla nautitaan myös tanssielokuvan illasta, keskustelusta, instant-tanssihetkistä ja liikkeen ja piirtämisen yhteisvaikutuksista.

 

Teosten tarkempaan sisältöön ja kurssitarjontaan voi käydä tutustumassa kotisivuilla.