Historiaa ja tarinoita

Täydenkuun Tanssit Historiaa

Täydenkuun Tanssit -festivaali sai alkunsa tanssin kentällä jo pitkään vallinneesta tarpeesta luoda uusia esitystilaisuuksia erityisesti nuorille, vasta ammattiin valmistuneille koreografeille ja tanssijoille. 90-luvulla räjähdysmäisesti kasvanut nykytanssi tarvitsi oman festivaalin, jossa taiteilijoiden mielipiteet otettiin huomioon ja jota kehitettiin tanssitaiteen ehdoilla. Tarpeelliseksi koettiin myös aikaansaada sellainen foorumi, joka mahdollisti erilaisia kokeiluja sekä loi mahdollisuuksia keskusteluun ja palautteen antamiseen myös yleisön ja esiintyjien välillä.

 

Festivaali sai synnyinpaikakseen Pyhäjärven kaupungin, joka oli ollut vilkas tanssi- ja voimistelupitäjä jo yli kaksikymmentä vuotta. Festivaalin perustajajäsenet Marjo Kuusela, Marketta Viitala ja Tommi Kitti keksivät idean festivaalista v. 1991 ja laittoivat tuulemaan. Näin ensimmäiset Täydenkuun Tanssit järjestettiin kesällä 1992.

Sittemmin vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kaupungin erityisen vireä tanssitoiminta tunnettiin ”Pyhäsalmen ihmeenä”. Pyhäjärvellä ovat vierailleet esiintymässä ja opettamassa lähes kaikki tunnetut suomalaiset tanssitaiteilijat. Vuodesta 1998 alkaen festivaali hyväksyttiin Finland Festivalsin jäseneksi. Vuonna 1999 Finland Festivals nimitti Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit vuoden festivaaliksi.

 

Taiteellisina johtajina festivaalilla ovat vierailleet Katariina McAlester, Pirjo Yli-Maunulaa, Harri Kuorelahti, Liisa Pentti, Kirsi Törmi ja Alpo Aaltokoski.

Kuva: Ensimmäinen Täydenkuun Tanssien festivaalijuliste vuodelta 1992. Kuvassa tanssija Tommi Kitti, kuvan tekijä Yrjö Kitti ja Marketta Viitala

Tulevaisuuden näkymiä

Täydenkuun Tanssit -festivaali viettää 30-vuotissynttäreitään v.2021, ja juhlavuoden olemme halunneet rakentaa kotimaisten taiteilijoiden voimin. Kolmen vuosikymmenen aikana taiteelliset johtajat ovat tuoneet mukanaan uusia taiteellisia tavoitteita, joiden mahdollistamiseen festivaali on notkeasti taipunut.

 

Neljännen vuosikymmenen alkaessa haluamme olla mukana pidentämässä teosten elinkaarta, sillä mielestämme valtavan upeita teoksia hiipuu unohduksiin aivan liian nopeasti ensiesitysten jälkeen. Tanssiteokset eivät ole kertakäyttötavaraa. Toki festivaalin tavoitteena on tarjota kotimaisille tanssitaiteilijoille myös estradi uusiin avauksiin, kuten perustajajäsenet aikanaan suunnittelivat. Ensi-illat ovat meille aina tervetulleita.

 

Pidämme tärkeänä kaiken ikäisten tanssitaiteilijoiden esille tuomista voidaksemme tarjota teoksia laajalle yleisöpohjalle ja samaistumispintaa kaiken ikäisille. Teosten teemojen katsantakulma muuttuu eri elämänvaiheissa. Tämä tekee eri sukupolvia edustavien taiteilijoiden ja yleisön kohtaamisen festivaalilla kiehtovaksi.

Polarisoituvassa yhteiskunnassa eri kulttuurien välinen vuoropuhelu on aina vain tärkeämpää. Mikä sopisi siihen paremmin kuin tanssi? Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit on ollut herkullinen paikka esitellä yleisölle tanssitaidetta ympäri maailmaa – kuin myös esitellä Pyhäjärveä kansainvälisille tanssin tekijöille. Pidämme tärkeänä, että keskeltä Sisä-Suomea kurotellaan ulospäin valtakunnallisesti ja kauas maailmalle.

 

Täydenkuun Tanssit -festivaali on tanssifestivaali. Kaikki tanssi, mitä tänä päivää esitetään tästä maailmantilanteesta ponnistaen, on meille nykyä. Festivaalin keskiössä tulevat aina olemaan tanssitaiteilijat tarinoineen, joita he haluavat tässä ja nyt yleisölle kertoa. Sekä tanssitaide, joka ihastuttaa, hämmästyttää, suututtaa, arvelutta, kyllästyttää, herättelee, puhuttelee ja koskettaa katsojaansa.