POST

POST

Post-etuliitteen (jälkeen, jälki-, myöhäisempi) voi nähdä useassa eri yhteydessä; postmoderni, post mortem, post doc, posttraumaattinen, postlude, postscript, posthumanismi.  POST-esityksen keskiössä on kohta, jossa jokin päättyy ja on jonkin jälkeinen hetki. Post -tilasta käsin avautuu mahdollisuus muun muassa tarkastella vanhaa, leikitellä sillä, lyödä läskiksi, palata alkuperäiseen, surra, tehdä kaikkea mitä ei pitäisi ollakseen uskottava, luoda uutta, visioida tulevaa.

 

POST-teos on syntynyt kahden liikkumisen lajin, nykytanssin ja aikijujutsun kohtaamisesta. Yhdistävänä liikkumisen harjoittamisen muotona läpi työprosessin on toiminut TRE (Tension, Stress & Trauma Releasing Exercises), joka on neurogeeniseen tärinään pohjautuva kehollinen stressinpurkumenetelmä. TRE:n voi nähdä harjoitteena, joka avaa kehon näyttämöksi ja tuo esiin elämän itsessään sekä sen jättämiä jälkiä ja painaumia.

 

Erityisenä polttoaineena harjoitusprosessissa ovat toimineet turhautumat, joita lajin harjoittajat ja teoksen esiintyjät, tanssija-koreografi Kirsi Törmi ja Daitoryu aikijujutsun kyoju-dairi Jyrki Rytilä ovat vuosien varrella tahoillaan kohdanneet. Minkä jäljen 40-vuotinen budon tai 30-vuotinen tanssin harjoittaminen on jättänyt kehoon? Mitä taitoa kehot kantavat mukanaan? Mitä sillä voi tehdä tässä ajassa?

 

Lisätietoa

POST-esitys toimii myös festivaalin uuden taiteellisen johtajan puheenvuorona ja esittäytymisenä.

 

Kokonaiskonsepti: Kirsi Törmi
Koreografia, tanssi: Kirsi Törmi, Jyrki Rytilä
Valosuunnittelu: Hanna Käyhkö
Äänisuunnittelu: Jussi Heikkinen
Pukusuunnittelu: Maria Tolonen
Valokuvaus: Ia Samoil, Hanna Käyhkö
Teknikko: Timo Sirkkala
Tuotanto: Routa ry, Taike, Helanderin säätiö, työryhmä
Ensi-ilta: 14.10.2016, Generaattori