Esittely

TÄYDENKUUN TANSSIT

Historia

Täydenkuun Tanssit -festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran 1992. Festivaali sai alkunsa tanssin kentällä jo pitkään vallinneesta tarpeesta luoda uusia esitystilaisuuksia erityisesti nuorille, vasta ammattiin valmistuneille koreografeille ja tanssijoille. 90-luvulla räjähdysmäisesti kasvanut nykytanssi tarvitsi oman festivaalin, jossa taiteilijoiden mielipiteet otetaan huomioon ja jota kehitetään tanssitaiteen ehdoilla. Tarpeelliseksi koettiin myös aikaansaada sellainen foorumi, joka mahdollistaisi erilaisia kokeiluja sekä loisi mahdollisuuksia keskusteluun ja palautteen antamiseen myös yleisön ja esiintyjien välillä. Festivaali sai synnyinpaikakseen Pyhäjärven kaupungin, joka oli ollut vilkas tanssipitäjä jo yli kaksikymmentä vuotta. Vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kaupungin erityisen vireä tanssitoiminta tunnetaan ”Pyhäsalmen ihmeenä”. Pyhäjärvellä ovat vierailleet esiintymässä ja opettamassa lähes kaikki tunnetut suomalaiset tanssitaiteilijat. Vuodesta 1998 alkaen festivaali hyväksyttiin Finland Festivals´n jäseneksi. Vuonna 1999 Finland Festivals nimitti Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit vuoden festivaaliksi.

Organisaatio

Festivaalin katto-organisaatio on Pyhäsalmen Tanssi ry. Taiteellisena johtajana toimii Kirsi Törmi, hallinnollisena johtajana Pyhäsalmen Tanssi ry:n toiminnanjohtaja Erkki Böhme ja tuottajana Maria Tolonen.

Tavoitteet

Täydenkuun Tanssit -festivaalin keskeinen tavoite on seurata aikaansa ja siinä tapahtuvia muutoksia, sekä pyrkiä vastaamaan ajan mukanaan tuomiin haasteisiin mm. antamalla työtilaisuuksia nuorille koreografeille ja tanssijoille, mahdollistamalla asiantuntija- ja katsojapalautetta esitysten jälkeisissä keskusteluissa ja järjestämällä koulutusta tanssitaiteen eri osa-alueilta. Festivaalille kutsutaan vuosittain tanssin tuottajia, tilaajia ja tiedotusvälineiden edustajia koti- ja ulkomailta. Ulkomaisilla kontakteilla toivotaan korkeatasoisen suomalaisen nykytanssin pääsevän myös ulkomaisille näyttämöille. Kesän 2017 teemana on ”hyvä elämä”. Festivaalille toivotaan monesta eri näkökulmasta teemaa valottavia esityksiä, jotka yhdessä avaavat monisärmäisen näkymän. Festivaali tuo nähtäville esityksiä, joilla on sydän ja sielu.

TAITEELLISEN JOHTAJAN ESITTELY

Kirsi Törmi on toukokuussa 2016 väitellyt tanssitaiteen tohtori, joka on toiminut tanssitaiteen parissa laaja-alaisesti tanssijana, koreografina, tuottajana sekä taiteellisena johtajana. Hänen väitöstutkimuksensa ”Koreografinen prosessi vuorovaikutuksena” pureutuu osallistavaan tapaan tehdä koreografiaa. Tutkimus pohtii myös taiteilijan vastuuta sekä eettisiä kysymyksiä.

 

Kirsi Törmillä on lisäksi kokemusta kouluttajana ja luennoitsijana erilaisissa taiteen ja hyvinvoinnin rajapintoihin liittyvissä tapahtumissa, ja hän työskentelee yksityisesti myös mm. TRE-ohjaajana ja hahmoterapeuttina.

 

Kirsi on ollut luomassa ja kehittämässä pohjoisen Suomen tanssin toimintarakenteita. Hän on kajaanilaisen Routa-ryhmän perustajajäsen ja ollut aktiivinen toimija tanssin aluekeskusverkoston perustamisen vaiheessa. Hän on toiminut myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun läänintaiteilijana sekä Taideyliopiston tutkijakoulutettavana. Tällä hetkellä Kirsi on projektitutkijana Cuporen ArtsEqual tutkimushankkeessa tutkimusryhmässä Socially Responsible Arts Institutions and Artists.

Kirsi Törmi
Kirsi Törmi